Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιόγκα, zumba και … απόγνωση στο Lincoln – Γιατί τρελαίνονται στον στρατό των ΗΠΑ, χωρίς να έχουν δει μπροστά τους έναν Ιρανό με όπλο

Γιόγκα, zumba και … απόγνωση στο Lincoln – Γιατί τρελαίνονται στον στρατό των ΗΠΑ, χωρίς να έχουν δει μπροστά τους έναν Ιρανό με όπλο
Παρόλο που κανείς επί του πλοίου δεν είχε δει ποτέ ούτε έναν Ιρανό στρατιώτη, είτε κοντά είτε μακριά και στην καλύτερη περίπτωση απλώς είχε πατήσει κουμπιά, αυτός ο… εξαντλητικός πόλεμος είχε επιβάλει εξαιρετικά υψηλό τίμημα στους Αμερικανούς στρατιώτες και ναύτες
Τι πραγματικά συμβαίνει τελικά στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.
Δημοσιεύματα του ξένου Τύπου με αφορμή την περιπέτεια του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Abraham Lincoln κάνουν λόγο για σοβαρή ψυχική κρίση των 5.000 ναυτών λόγω του μεγάλου ταξιδιού στα ανοικτά των ακτών του Ιράν, όπου το πλοίο συμμετείχε ενεργά σε βομβαρδισμούς στρατιωτικών και πολιτικών στόχων στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.
Παρόλο που κανείς επί του πλοίου δεν είχε δει ποτέ ούτε έναν Ιρανό στρατιώτη, είτε κοντά είτε μακριά, και στην καλύτερη περίπτωση απλώς είχε πατήσει κουμπιά, αυτός ο… εξαντλητικός πόλεμος είχε επιβάλει εξαιρετικά υψηλό τίμημα στους Αμερικανούς στρατιώτες και ναύτες.
Υπάρχουν αναφορές ότι αρκετοί άνθρωποι «προσπάθησαν να πηδήξουν στη θάλασσα» και ένας ναύτης έγραψε μάλιστα στη σύζυγό του ότι ήλπιζε να μην ξυπνήσει αύριο.
Αμερικανοί γερουσιαστές ενεπλάκησαν σε αυτή την φρικτή ιστορία και ξέσπασε ένα τεράστιο σκάνδαλο.
Καταρχάς, όλα κράτησαν πολύ καιρό…9 μήνες.

Zumba, βιντεοπαιχνίδια και ...απόγνωση

Οποιοσδήποτε Αμερικανός ψυχολόγος θα συμφωνούσε ότι είναι απολύτως αφόρητο όταν ένα αεροπλανοφόρο διαθέτει μόνο ένα (!) υπερσύγχρονο κέντρο αναψυχής με βιβλιοθήκη, σαλόνι, κινηματογράφο, ηλεκτρικό τζάκι, αίθουσα βιντεοπαιχνιδιών, Wi-Fi για μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ηχομονωμένους θαλάμους για την πραγματοποίηση δορυφορικών κλήσεων σε ανήσυχα μέλη της οικογένειας… γράφει περιπαικτικά το Ria Novosti.
Οι… απάνθρωπες συνθήκες επιδεινώνονται από την παρουσία μιας 24ωρης καφετέριας και σούπερ μάρκετ όπου μπορείτε να αγοράσετε προσωπικά είδη και κάθε είδους λιχουδιές, επτά γυμναστηρίων, αρκετών κομμωτηρίων και καλωδιακής τηλεόρασης.
Στο πλοίο μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα γιόγκα, zumba και σπίνινγκ αλλά η έλλειψη μαθημάτων πιλάτες, πελοτόν, μπατσάτα και pole dancing αφήνει στο πλήρωμα του πλοίου… ανεπούλωτες συναισθηματικές πληγές.
Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.
Άλλοι στράφηκαν σε ταμπλέτες βαριάς χρήσης μετά το κλείσιμο της υπηρεσίας πλυντηρίου για μια εβδομάδα, με το Υπουργείο Ναυτικού να λαμβάνει την ευθύνη, και σε διαταραχές στην παράδοση αλληλογραφίας.
Άλλοι έχουν καταφύγει ακόμη και στη χρήση ξυραφιών σε γεμάτες μπανιέρες λόγω έλλειψης σαπουνιού, οδοντόκρεμας και αποσμητικού.
Και σχεδόν όλοι, με δάκρυα στα μάτια, ισχυρίζονταν ότι το αεροπλανοφόρο ήταν «πολύ θορυβώδες», είχε «λίγο προσωπικό χώρο», οι άνθρωποι ήταν «πολύ κουρασμένοι» και η «αβεβαιότητα» ήταν συντριπτική.

Μαζική κρίση ψυχικής υγείας  στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάσταση στο USS Abraham Lincoln δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μάλλον παράδειγμα μιας αυξανόμενης κρίσης στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπου τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων απλώς ζουν σε αφόρητες συνθήκες, με αποτέλεσμα να χάνουν την ανθρωπιά τους και να χάνουν το μυαλό τους μαζικά.
Σύμφωνα με το US Army College Journal, η συχνότητα εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας στον αμερικανικό στρατό αυξήθηκε κατά 40% από το 2019 έως το 2023 και 541.672 μέλη εν ενεργεία στρατιωτικών ενόπλων δυνάμεων αντιμετώπισαν τουλάχιστον μία κρίση ψυχικής υγείας τα τελευταία πέντε χρόνια.
Σχεδόν το 55% των νοσηλειών στον αμερικανικό στρατό οφείλεται πλέον σε προβλήματα ψυχικής υγείας.
Το ποσοστό αυτοκτονιών αυξήθηκε από 493 το 2022 σε 523 ένα χρόνο αργότερα.
Το 2025, το περιοδικό Intercept διεξήγαγε μια μελέτη σχετικά με την αυτοκτονία στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους αυτοκτόνησαν ήταν χρόνιες ασθένειες, αϋπνία, πονοκέφαλοι και εντερικά προβλήματα.
Η μελέτη παρέθεσε τα λόγια ενός λοχία: «Κάποιες μέρες δεν θέλω να σηκωθώ από το κρεβάτι επειδή δεν ξέρω πώς θα πάει η μέρα».
Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν επίσης με φρίκη και πανικό ότι «τουλάχιστον το 42% του εν ενεργεία προσωπικού» κοιμάται λιγότερο από πέντε ώρες την ημέρα, επιστρέφοντας καθυστερημένα στο κρεβάτι από τα μαθήματα Zumba.

Τι να πουν οι Ρώσοι που πολεμούν κάθε μέρα 

Οι ιατρικοί ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες και ναύτες που επιστρέφουν από αποστολές υψηλού στρες όπως το USS Abraham Lincoln διατρέχουν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο «επιτάχυνσης τραυματικών αναμνήσεων» όταν παρακολουθούν ειδήσεις στην τηλεόραση και κάτι πρέπει να γίνει επειγόντως γι' αυτό.
Στον αντίποδα, υπάρχουν οι Ρώσοι.
Το βρετανικό περιοδικό BMJ Military Health, στη μελέτη του με τίτλο «Υποστήριξη της Ψυχικής Υγείας των Στρατευμάτων του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία», αναφέρει: «Χιλιάδες στρατεύματα του ΝΑΤΟ (συμπεριλαμβανομένων 76.000 Αμερικανών) έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Ευρώπη σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.
Αυτά τα στρατεύματα επιχειρούν υπό συνθήκες παρατεταμένου ψυχολογικού στρες, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μειώσει το κίνητρο, να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία και να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία».
Όπως δήλωσε έντονα ο επικεφαλής του Πενταγώνου, το καθήκον του είναι να «ανοικοδομήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και να αναβιώσει το μαχητικό τους πνεύμα» επειδή «πρέπει να κερδίζουμε κάθε πόλεμο».
Φαίνεται ότι όλα... πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης